Flere kobles på fjernvarme i Stoholm

11. december 2020

Flere kobles på fjernvarme i Stoholm

 

Af Henrik Bagge

heb@fjendsfolkeblad.dk

Med de nye varmepumper oppe i fulde omdrejninger har Stoholm Fjernvarme sat sig for at udvide kundekredsen, og de første har allerede indfundet sig i butikken.

Det er Irisvej, der som den første vej fra et af de nyere kvarterer i Stoholm har bestemt sig for i samlet flok at tilslutte sig Stoholm Fjernvarme.

Det blev resultatet af en nylig generalforsamling på vejen, og dermed kommer forbrugerne på Irisvej formentlig til at spare i omegnen af et par tusinde kroner årligt på varmeregningen.

- Vi har arbejdet med Irisvej længe, så det var dejligt, at det endelig faldt på plads. Det betyder omkring en halv snes nye forbrugere på ledningen, så det er små skridt, men det er også sådan, det skal være, siger bestyrelsesformand i Stoholm Fjernvarme Henry Jensen.

Han håber, at Irisvej dermed kan starte en dominoeffekt i det, man i Stoholm kender som blomsterkvarteret i byens vestlige ende.

Der har da også været en føler ude fra Violvej, ligesom det er tilfældet fra Pilevænget i byens sydlige ende, hvor husene er lidt ældre, men stadig for nye til at være kommet med på bølgen, da det ”gamle” Stoholm i sin tid blev tilsluttet fjernvarme.

- Og det er jo dejligt, men beskeden er hver gang, at de skal sprede budskabet til resten af vejen, for der skal være en vis tilslutning, før vi går i gang med at etablere ledninger ind på sidevejene fra de store hovedledninger i byen, siger Henry Jensen.

Hele byen skal med

Med godt 750 forbrugere på ledningerne leverer Stoholm Fjernvarme energi til cirka halvdelen af byen, og målet er i sidste ende at få hele byen med.

Med de nye varmepumper på 2,5 MW, som leverer omkring 80 procent af varmen fra Stoholm Fjernvarme, har man en stor overkapacitet på produktionsapparatet, der også stadig tæller både gasmotor og træpillefyr. Og det nye anlæg med varmepumper i Ågade kan til enhver tid udvides til en kapacitet, der kan rumme alle byens varmeforbrugere, oplyser Henry Jensen.

Men ud over, at fjernvarmen er billig, grøn og effektiv, har Stoholm Fjernvarme også lige nu endnu mere gulerod at lokke med.

Mens private siden den 1. oktober 2020 har kunnet søge om tilskud til varmepumper i hjemmet, forventes Folketinget at vedtage, at varmeværker fra den 1. januar 2021 får mulighed for at søge tilskud hjem for forbrugere, der skifter fra gas- eller oliefyr til fjernvarme.

Hvor stort det bliver, ved man ikke endnu, men Henry Jensen forsikrer, at det vil komme den nye forbruger til gode, når tilslutningsafgiften skal betales.

Dertil er der også håndværkerfradrag at hente ved reetablering af husets fyrrum til fjernvarme, når smeden fjerner det gamle fyr, og der skal lægges nye rør ind.

- Så længe, det er energibesparende og CO2-venligt, så kan man benytte håndværkerfradraget, siger Henry Jensen og peger på yderligere besparelser på strøm, skorstensfejer og det lovpligtige årlige eftersyn på gas- og oliefyr.

Afregningsprisen på fjernvarme i Stoholm ligger i 2020/21 på 300 kroner med en målerleje på 1500 kroner og fastafgift på 15 kroner per kvadratmeter.

Det betyder, at det koster 10.275 kroner at varme et standardhus på 130 kvadratmeter op, hvilket placerer Stoholm Fjernvarme helt i bund på Viborg-egnen, hvad angår varmeprisen.