Alle mand til pumperne

Stoholm Fjernvarme holder den lave afregningspris, mens man venter på nye varmepumper

20. februar 2019, 06:30
1 af 3 Bestyrelsesformand Henry Jensen (tv) og varmemester Kris Sørensen ved hjertet af Stoholm Fjernvarmeværk på Industrivej: En Jenbacher 612 gasmotor. Foto: Henrik Bagge
2 af 3 Henry Jensen og Kris Sørensen er vant til at mødes på arbejde på Industrivej, men fremover kommer de nok også indimellem til at tage cyklen hen på Ågade 75, hvor de nye varmepumper kommer til at stå. Foto: Henrik Bagge
3 af 3 Det grønne område ved den røde pil er adressen Ågade 75, hvor Stoholm Fjernvarmes nye varmepumper kommer til at stå. Illustration: Viborg Kommune

Stoholm Lige hjemvendt fra revisoren er det en bestyrelsesformand med væg-til-væg smil, der kan afsløre, at der ikke er udsigt til stigninger i afregningsprisen hos Stoholm Fjernvarme de næste par år. Så skal der i hvert fald ske noget helt uforudset.

- Det ser positivt ud. Vi får ingen prisstigninger i 2019-2020. Så skal det da skyldes, at gas- og elpriser løber helt løbsk, men det er vi ikke selv herre over. Men som budgettet ser ud nu, kan vi holde den pris, vi har haft i de seneste tre år, siger Henry Jensen, bestyrelsesformand i Stoholm Fjernvarme.

Det vil sige 12.230 kroner for et hus på 130 kvadratmeter eller 350 kroner/mw plus moms. Dermed ligger Stoholm Fjernvarme helt i bund i området, hvad angår afregningspris.

Her går det godt

Men det er også gået rigtig godt, synes både Henry Jensen og varmemester Kris Sørensen.

Man har haft en heldig hånd, når det kommer til at træffe beslutninger vedrørende valg af energikilder og de som oftest meget store investeringer, der er forbundet dermed.

Henry Jensen er ikke i tvivl om, at man traf den rigtige beslutning, da man valgte først at droppe planerne om et stort halm- og solfangerprojekt på Tastumvej, og derefter også at takke nej til at blive koblet på Iglsø Agro & Biogas A/S, som man ikke kunne blive enig om prisen med.

I stedet besluttede man i september at investere i varmepumper, og det projekt er nu så fremskredent, at byens borgere snart kan begynde at se projektet tage form i byens østlige udkant.

Henry Jensen er overbevist om, at den valgte løsning vil blive det billigste i længden.

- Det har jo den fordel, at det er el, det bliver drevet af, og der kan du jo bare slukke for kontakten. De sidste tre-fire måneder har vi kørt med vores gasmotor herude og lavet masser af strøm, så det er en mægtig fordel, at vi får nogle penge i kassen på den måde, siger Henry Jensen, der håber at kunne holde fast i de lave priser gennem både 2019/20 og 2020/21, indtil varmepumperne er endeligt etableret.

- Det, regner vi med, sker omkring april/maj næste år, sådan at vi får glæden af dem allerede i 2021.

Gravearbejde i gang til juni

Egentlig havde man håbet på at kunne komme i gang allerede til oktober i år, men der er rift om varmepumper for tiden, så leveringstiden har trukket ud.

I mellemtiden kører varmemester Kris Sørensen videre med kombinationen af gasmotor og træpillefyr som hidtil. I øvrigt har man for 1,3 millioner kroner lige købt det træpillefyr, som man før har lejet for en halv million kroner om året.

Og så er forberedelserne til de nye varmepumper altså også godt i gang.

Stoholm Fjernvarme har købt grunden Ågade 75 på 4000 kvadratmeter ved siden af Bilstrup Karosseri, og det er her, de nye varmepumper kommer til at stå.

Der bliver lagt rør ned henne fra Ågade 75, og forbindelsen til Stoholm Fjernvarme på Industrivej 16 bliver så trukket bagom den industri, der ligger langs Ågade.

- Så på den måde bliver det en glidende overgang, uden at kunderne kommer til at mærke til det. Så kan Kris bare sidde hernede og styre fra en computer, om det skal være en kedel omme på Skolevej, om det skal være gasmotor eller pillefyr herude, eller om det skal være varmepumper, siger Henry Jensen.

Gravearbejdet bliver snart sendt i licitation, og så håber Henry Jensen, at arbejdet for alvor kan gå i gang til juni.

Vil gerne udvide

Skulle kapaciteten med de nye varmepumper vise sig at blive for lille, er det bare at anskaffe sig nogle flere.

Og det kunne godt blive aktuelt, forudser Henry Jensen. Stoholm Fjernvarme dækker nemlig med sine nuværende 753 kunder kun halvdelen af Stoholm, mens den anden halvdel er på naturgas, og den planlægger Stoholm Fjernvarme at lave et fremstød over for.

- Vi håber på, at vores varme bliver så billig, at de ikke kan lade være. Men vi skal have cirka en hel gade ad gangen, for at det kan blive til noget. Men der er også allerede en vej, der har henvendt sig med en forespørgsel, afslører Henry Jensen.